Trefftider
Skolens helsesykepleier heter Stine Lerstad Tømmerdal.

Ansatte, elever og foreldre kan kontakte henne via

mail: stinelerstad.tommerdal@bva.oslo.kommune.no

mobil: 95 11 47 09

Skolen vil være behjelpelig med å avtale tid for møter mellom elever og helsesykepleier.

Skolehelstetjenesten
Skolehelsetjenesten tar i mot alle slags spørsmål, bekymringer eller gleder fra skolebarn og foresatte. Vi har oppdatert kunnskap og kompetanse på barn og ungdom i utvikling. Skolehelsetjenesten tilbyr helseundersøkelse i 1. klasse, samt relevant helseoppfølging på senere klassetrinn. Vi tilbyr anbefalte vaksiner til alle elever. Skolehelsetjenesten deltar i tverrfaglig samarbeid rundt barn og ungdom med spesielle behov. Vi henviser barn og ungdom videre der det er nødvendig, og i samråd med foresatte.
Velkommen til skolehelsetjenesten www.bydel-vestre.aker.oslo.kommune.no

Vaksinasjonsprogrammet
Orientering om vaksinasjonstilbudet for skolebarn.
(Oppfølging av grunnvaksinasjon i førskolealder)

1.klasse: Skolestartundersøkelse hos helsesykepleier.
2.klasse: Tilbud om vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt. Trippel- poliovaksine.
3.klasse: Screening høyde.
6.klasse: Tilbud om vaksine mot meslinger, kusma, røde hunder (MMR). Samtale om pubertet i jente og guttegrupper. Gruppesamtale til jenter om menstruasjon
7.klasse: Tilbud til jenter mot humant papillomvirus (HPV) totalt 3 doser.
8.klasse: Helseopplysningsskjema til alle elevene. Høyde / vekt.
9.klasse: Helseopplysning i grupper. Psykisk helse, egenomsorg
10.klasse: Helseopplysning i grupper: Samliv, seksualitet, prevensjon og seksuelt overførbare sykdommer. Tilbud om vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polimyeitt.
Elevene får vaksinekort

Ingen vaksiner settes uten foresattes samtykke. Vaksinene gis vanligvis klassevis.

Hodelus
Lus er blitt en plage i skolen året rundt. Særlig er problemet aktuelt etter ferier. Mange blir smittet flere ganger.
Vi ønsker å stoppe lusespredningen med nødvendige tiltak: Gå inn på www.lusfri.nu og kjøp nit-free lusekam. Denne kammen er et must for å få kjemmet håret så tett som mulig og den får med seg alle egg. På www.hodelus.no og www.fhi.no/hodelus/skadedyr finner dere også mye god informasjon.
Sett av en dag i uken hvor dere grer barnet. La barnet hvile pannen mot et håndkle på vasken og gre systematisk i tørt eller vått hår. Velg det du synes fungerer best. Dette kan være en kjedelig prosess for barnet så vær tålmodig og oppfinnsom. Sett gjerne på musikk barnet liker og bruk tiden til å prate sammen. Kanskje barnet kan få litt frukt å tygge på mens dere grer.
Hvis vi får alle elever på OMS til å gres med lusekam en dag i uken vil det forebygge spredning av lus.
Hvis noen oppdager lus eller egg, må alle i familien ta en grundig luse-undersøkelse. Slekt og venner av barnet som kan ha blitt smittet med lus må også undersøkes. Det er kun de med lus som skal behandles med Malation liniment evt. Prioderm. Gre vått hår med finkammet lusekam etter kuren.
Det er nødvendig å gjenta behandlingen etter 8 – 14 dager (se bruksanvisningen). Lus i luer og klær dør hvis de ikke får en ny vert innen 2 – 3 dager.
Lus dør ved – 10 grader i 7,5 timer eller ved + 52 grader i 5 minutter.
Det er viktig at foreldre tar ansvar for regelmessig sjekk av barnas hår! Uten dette vil vi ikke bli kvitt luseplagen. Det er ikke flaut å ha lus, men det er flaut å ikke gjøre noe med det! Det anbefales at man informerer foreldrene til barnas lekekamerater / klasse / SFO, hvis barnet har levende lus. Hvert år er det flere elever som blir smittet av hodelus. Hodelus er særlig knyttet til barnehager og barneskoler. Smitte skjer ved direkte hodekontakt. Når lus eller egg blir oppdaget, har barnet vanligvis hatt lus i 2 – 4 måneder! Det er ofte vanskelig å finne smittekilden. Lusen limer eggene sine til hårstråene i hodebunnen, spesielt i nakken og bak ørene.
Ta også kontakt med apotek for råd om behandling. Lykke til med jakten!